
Bent u benieuwd welke lijmsoort wij gebruiken voor het verlijmen van onze dozen? Wij leggen u graag het verschil uit tussen hotmelt en koudlijm.
Het verschil tussen koudlijm en hotmelt
U zou het misschien niet denken, maar de ene lijm is de andere niet. Zo maken we onder andere onderscheid tussen koudlijm en de zogeheten hotmelt. Er zit niet alleen verschil in de kracht en de substantie van de lijm, maar ook in de manier waarop deze moet worden aangebracht. Bent u benieuwd naar de verschillen tussen koudlijm en hotmelt, of wilt u weten welke lijm wij gebruiken voor de sluiting van de plakstrook van de dozen? Lees dan vooral verder. Wij vertellen u er alles over.
Wat is hotmelt lijm?
Hotmelt lijm is eigenlijk precies wat de naam doet vermoeden en wordt ook wel smeltlijm genoemd. Smeltlijm bestaat uit meerdere thermoplastische materialen, die samensmelten wanneer ze worden verwarmd tot een temperatuur van 175 graden Celsius. Voor het aanbrengen van hotmelt lijm is dan ook een verwarmde spuitkop met nozzle vereist. In onze dozen lijmmachine wordt in een smeltbak ongeveer 10 liter hotmelt lijmkorrels voorverwarmd.
Wanneer de hotmelt lijm een vloeibare substantie is geworden, zal de machine deze aanbrengen op de plakstrook van de doos. Zodra de te verlijmen delen tot elkaar komen op de aandrukband zal de vloeistof zich hechten aan het golfkarton en de verbinding direct tot stand brengen.
Hotmelt lijm is zeer krachtig en wordt veelzijdig gebruikt in de verpakkingsindustrie omdat het een zeer korte droogtijd nodig heeft. Het lijmt golfkarton dan ook moeiteloos aan elkaar vast. Niet voor niets is hotmelt lijm de meest gebruikte lijmsoort in de verwerking van golfkarton en het dichtsluiten van verpakkingen. Kartonnage Hedel gebruikt hotmelt voor het langsnaad verlijmen van kokerdozen en sommige vouwdozen.
Wat is koudlijm?
Koudlijm is een overkoepelende term die wordt gebruikt voor lijmsoorten die niet hoeven te worden verwarmd. Deze lijm heeft een waterbasis en werkt op zeer veel verschillende materialen, waardoor het een zeer veelzijdige lijmkeuze is voor het langsnaad verlijmen van vouwdozen. Koudlijm wordt zowel machinaal als handmatig in onze productie verwerkt voor het sluiten van de dozen.
Wat zijn de verschillen tussen koudlijm en hotmelt lijm?
Het grootste verschil tussen koudlijm en hotmelt lijm is natuurlijk de verwerkingstemperatuur. Hotmelt lijm moet heet worden aangebracht en koudlijm kan koud worden verwerkt. Een ander verschil tussen de twee lijmsoorten is hoe je de lijm aanbrengt. Voor hotmelt lijm hebben we een hotmelt lijmunit nodig waarin de lijmgranulaat smelt en onder druk d.m.v. een verwarmde spuitmodule wordt aangebracht.
Koudlijm verwerken wij direct vanuit emmers van 30 liter waarin een lijmpomp de lijm aanzuigt en aanbrengt op de langsnaad. Voor het verlijmen van lage oplages dozen brengen wij de lijm handmatig aan op de dozen. Nog een belangrijke verschil tussen de twee lijmsoorten is de voorbereidingstijd en verwerkingstijd. Koudlijm is direct te gebruiken maar heeft een droogtijd nodig van minstens 5 tot 10 minuten, terwijl hotmelt lijm eerst zal moeten smelten in de lijmunit, dit duurt minstens 1,5 uur, maar zal bij gebruik direct stollen en verbinden.
Welke lijm gebruiken we u voor uw dozen?
De keuze tussen koudlijm en hotmelt lijm is grotendeels afhankelijk van de te verlijmen model dozen, maar ook de kartonkwaliteit kan van invloed zijn. Hotmelt lijm en koudlijm kan op vrijwel ieder ongecoate kartonsoort worden verwerkt, terwijl op gecoat of gelamineerd golfkarton een koudlijm verbinding moeilijk zal hechten. Hotmelt verlijmde dozen zullen minder bestand zijn bij koude opslag zoals in vrieshuizen., terwijl koudlijm daar beter tegen bestand is.
Team Kartonnage Hedel